تولید نسل جدید زخم پوشهای دیابتی توسط محققان دانشکده مهندسی پزشکی
| تاریخ ارسال: 1402/12/22 |
زخمهای پوستی, بر اساس مدت زمان لازم جهت ترمیم به دو گروه حاد و مرمن تقسیم بندی میگردند. در مقابل، فرآیند ترمیم زخمهای مزمن ممکن است تا سالها به طول بیانجامد و در نهایت ترمیم به طور کامل هم صورت نگیرد. در این گروه از زخمها، بدن به تنهایی قادر به انجام فرآیند ترمیم نیست و همواره نیاز به مداخلات خارجی وجود دارد. از جمله ی این زخمها میتوان به زخمهای سوختگی و زخم پای دیابتی اشاره نمود.
از اقدامات مفید و نتیجهبخش برای درمان زخم پای دیابتی، پانسمان کردن با زخمپوشهای پیشرفته است. انواع مختلفی از زخمپوشها برای بهبود و ترمیم زخم پای دیابتی وجود دارد که گزارشهای دریافتی از مراکز پزشکی، نشاندهندهی نیاز به بررسی و مطالعات بیشتر در جهت طراحی زخمپوشی با قابلیت اثربخشی موثرتر است. بدین ترتیب، در پژوهشی، خانم سهیلا رضائی دانشجوی کارشناسی ارشد گرایش مهندسی بافت دانشکده مهندسی پزشکی، تحت نظر استاد راهنمای خود سرکار خانم دکتر رعنا ایمانی به طراحی، ساخت و بهینه سازی یک زخم پوش مناسب برای ترمیم زخم های مزمن با ترشح بالا پرداختند. در این پژوهش، سعی بر پایین نگهداشتن هزینهها از طریق انتخاب مواد و روشهای اقتصادی به صرفه در کنار حفظ کارآیی محصول بوده است. سفیده تخم مرغ در طب سنتی برای التیام زخم ها استفاده می شده است. این منبع پروتئینی طبیعی در عین دارا بودن خواص بیولوژیکی فوقالعاده و تاثیرگذاری در ترمیم زخم، هزینهی تهیه و آمادهسازی بالایی به دنبال دارد و از جملهی موثرترین و کارآمدترین مواد طبیعی ترمیم کننده است که غنی از فاکتورهای رشد می باشد. سفیدهی تخممرغ به عنوان مادهی پایه در تهیهی این نمونهی زخمپوش، خواص بیولوژیکی، زیستفعالی و ترمیم زخم را بر عهده دارد. علاوه بر سفیده، از جز دیگری در ساختار استفاده گردید که خاصیت جذب ترشحات زخمپوش را افزایش و بهبود بخشد تا در زخمهای با ترشحات بالا در پاکسازی محل زخم، موثر واقع شود. مادهی ثانویه، کربومر، ساختار زخمپوش را به یک سوپرجاذب تبدیل میکند.
محققان دانشکده مهندسی پزشکی موفق به ساخت زخم پوشی بر پایه سفیده تخم مرغ شدند که قابلیت جذب بالایی برای ترشحات زخم داشته و فرایند بهبود زخم های مزمن را تسریع میکند.